Perswinkels klaar voor invoering van de display ban, maar beroepsfederatie heeft twijfels over effectiviteit

De display ban gaat in vanaf 1 april.
De display ban gaat in vanaf 1 april.

Vanaf 1 april treedt in België de display ban in werking. Dit betekent dat tabak- en nicotineproducten niet langer zichtbaar mogen worden uitgestald in winkels. De maatregel, onderdeel van het federale anti-tabaksplan, moet roken ontmoedigen. 1.800 zelfstandige perswinkels hebben zich de afgelopen maanden voorbereid, maar de beroepsfederatie stelt zich vragen bij de effectiviteit van de maatregel.

Wie vanaf dinsdag 1 april een perswinkel binnenstapt, zal meteen zien dat de display ban in werking is getreden. Het traditionele beeld van tabak- en nicotineproducten achter de toonbank maakt plaats voor gesloten kasten, lades of gordijnen. De display ban houdt in dat dergelijke producten niet meer zichtbaar mogen zijn voor de klant. Op die manier wil de federale regering ervoor zorgen dat minder mensen deze producten kopen.

 

Financiële inspanning

De afgelopen maanden hebben zowat 1.800 perswinkels in België zich in regel gesteld. Samen met Perstablo zijn zij op zoek gegaan naar oplossingen die duurzaam zijn maar ook economisch interessant. Want hoewel de regering deze wet oplegt, zijn de kosten voor dergelijke investeringen voor de winkelier. Bovendien mochten leveranciers niet tussen komen in de kosten omdat sponsoring bij wet verboden is.

“Wij steunen volledig het doel om te evolueren naar een rookvrije samenleving maar geloven niet dat de display ban hiertoe zal bijdragen. Op dit moment is het vooral een grote kost voor onze winkels. Als federatie zullen wij over enkele weken het effect merken en we zullen onze bevindingen ook meedelen aan de bevoegde instanties.” – Yannick Gyssens, voorzitter Perstablo.

Toen duidelijk werd dat de overheid de display ban wilde invoeren, heeft Perstablo verschillende malen cijfers en resultaten opgevraagd aan het kabinet van minister Frank Vandenbroucke van gelijkaardige maatregelen in andere landen. Helaas heeft Perstablo die cijfers nooit gekregen. Dat de display ban er is gekomen op basis van een dialoog zoals eerder werd beweerd in de media, klopt dus niet.

Onduidelijke richtlijnen

Naast het financiële aspect wijst Perstablo ook op de onduidelijkheid rond de regelgeving. Winkeliers hebben hun best gedaan om zich in regel te stellen, maar onduidelijke richtlijnen maken naleving moeilijk. Daarom vraagt Perstablo dat controles in eerste instantie gericht zijn op sensibilisering en begeleiding, in plaats van meteen over te gaan tot sancties.

“Onze sector heeft zich zoveel als mogelijk in regel gesteld. Want wat nu wel of niet mag, is voor ons niet heel duidelijk. Wij hopen dan ook dat er bij controles op de display ban in de eerste plaats gesensibiliseerd wordt en dat winkels de kans krijgen om zaken aan te passen.” – Yannick Gyssens, voorzitter Perstablo.Perstablo staat ter beschikking voor interviews en verdere duiding over de impact van de display ban op de perswinkelsector.

Yannick Gyssens

Yannick Gyssens

Voorzitter, Perstablo

 

About Mind the View

Mind The View is an Antwerp-based media agency specialising in storytelling for companies. We do storytelling through different media, from copywriting to video and 3D and 2D animations.